Indien u zelf interesse hebt om een bachelorproefstudent binnen uw bedrijf te hebben dan kan u steeds terecht bij tim.dams [at] ap.be voor meer informatie.

Hebt u een stageplek voor het academiejaar 2018-2019? Schrijf uw bedrijf in via volgende formulier: hier.

Extra informatie over de exacte werking kan u ook in het stage-syllabus terugvinden: hier.

Meer informatie

Wij beschouwen de bachelorproef (BAP) als zijne een combinatie van stage+eindwerk. De stage zit met andere woorden vervlochten in het geheel en we proberen dat niet te ontkoppelen zoals vroeger het geval was.

Voor bedrijven heeft dit als voordeel dat u gedurende een lange periode een potentiële werknemer uitvoerig kan opvolgen en evalueren.  Uiteraard verwachten we wel dat bedrijven de nodige supervisie kunnen aanbieden: de stagepromotor/begeleider moet iemand zijn met de nodige elektronica en/of ICT-ervaring.

Voorbeeld: “een eindwerk waarin de ‘bakker om de hoek’ een nieuwe website nodig heeft” is uit den boze, tenzij er ter plekke een professionele webontwikkelaar aanwezig is.

Werkvorm en timing

De bachelorproef vangt aan bij de start van semester 6 , zijnde het laatste semester van de opleiding, dat start begin februari.

Hierbij wordt er van de student verwacht dat hij 4 van de 5 werkdagen voltijds aan de BAP werkt , gedurende 12 weken (384 werkuren, met daarnaast nog ongeveer evenveel werkuren voor het schrijven van de thesis etc.) op het stagebedrijf. Eind mei zal de finale inleverdatum van het geleverde werk en thesis, alsook de eindpresentatie zijn.

De periode september  tot februari van het vorige semester zal de student een stevige brok aan opleidingsonderdelen moeten ondergaan. Hierdoor zal enige vorm van voorbereiding voor de BAP beperkt zijn tot weekend-werk en/of vrijetijdswerk, alsook voorbereiding tijdens de zomermaanden. Er zijn m.a.w. geen concrete uren vrijgemaakt opdat de studenten z’n BAP kan voorbereiden, we raden hen echter aan dit wel te doen (denk maar aan reeds inwerken in de literatuur, componenten opzoeken/bestellen, administratie, etc).

Iedere student zal een promotor van binnen de opleiding toegewezen kregen. Deze zal aan de hand van een aantal voortgangsverslagen op de hoogte dienen te worden gehouden.

Voorkennis student

Alle studenten krijgen zowel ICT als elektronica waardoor ze dus een redelijk brede basis hebben van beide domeinen. Hun volledige programma kan u hier terugvinden.

Specifiek zorgen wij ervoor dat onze studenten hun mannetje kunnen staan in volgende domeinen/job-profielen:

  • Web programmer (html5/css, js, php, mysql, etc)
  • Software developper (C#, java/android, mobile, scripting, etc)
  • Systems manager (server/clientbeheer en configuratie)
  • Network manager (ccna, security, etc)
  • Embedded developer (arduino, microcontrollers, smartfusion, smart systems)
  • Hardware engineer (pcb design, etc;)

Keuze/toewijzing

We laten de keuze volledig aan de student. De lijst is sowieso groter dan het aantal studenten, we kunnen met andere woorden niet garanderen dat alle
stageplekken+bachelorproeven worden ingevuld.

Typische onderwerpen

Een veelgestelde vraag is wat ‘goede bachelorproefonderwerpen- en samenwerkingen’ zijn.

Het beste’ model is die waarbij het bedrijf een bepaald idee voor product-prototype heeft en dan vervolgens samen met de student en promotor(s) zoekt naar een projectvoorstel waarin alle partijen zich kunnen vinden.

Sommige bedrijven gebruiken bijvoorbeeld de bachelorproef om een bepaalde nieuwe technologie of omgeving te onderzoeken (d.m.v. een demonstrator te maken of een bestaande app te porten) of om een bestaande tool/app uit te breiden (bv automatisatie /scripting, features toevoegen, etc.) .

Er zijn ook aardig wat bedrijven die eigenlijk een stage in 2 delen aanbieden: de eerste 3 a 4 weken krijgen de student(en) een bestaande app na te bouwen (of uit te breiden) bij wijze van ‘inwerken’. Vervolgens gaan ze dan de laatste 8 a 9 weken werken aan ‘iets nieuws’.

Geregeld vinden de resultaten van deze eindwerken rechtstreeks hun weg naar productie in het bedrijf. We hebben wel tal van voorbeelden waarbij de stagestudent na de stage werd aangenomen en als eerste job had om z’n gemaakte eindwerk in productie te brengen. Kijk zeker hier eens om te zien wat voorgaande bedrijven van de samenwerking vonden.